ValueMagics

Around the world
in 20 years

Opkomende landen, niet zo zeer bedrijven, beconcurreren elkaar op internationale markten, bijna altijd op prijs. Om uit die negatieve prijsspiraal te komen, moet je als bedrijf verdomd goed zijn.

Uit die situatie is "ValueMagics, a road map from cost to value" ontstaan.

In 1998, als ik voor het CBI - een agentschap van Buitenlandse Zaken- mijn eerste project in Brazilië start, stap ik een compleet nieuwe wereld binnen. Maar eenmaal vertrouwd geraakt met de sector krijg ik opdrachten van andere internationale organisaties, zoals  o.a. World Bank, Inter-American Development Bank, Caribbean Export Agency, Industrial Automotive Development Centre in Zuid Afrika. Het wordt een enerverende reis, die 20 jaar later eindigt met een van mijn meest interessante projecten. Meer daarover in "Country profiles 

Tijdens mijn werk in meer dan 25 landen heb ik veel goed opgeleide ondernemers ontmoet. Ondernemers ook, die naast hun dagelijkse werk de drive hebben om hun land vooruit te helpen. Een van hen is Vinod Sharma, een succesvol zakenman en eigenaar van Deki Electronics in New Delhi. 

We worden zakenpartners en goede vrienden. In 2000 richt ik CEDIS  -Centre for Competitiveness-  op en bouw met Vinod een netwerk van consultants uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Uiteindelijk werken we met zes consultants uit India, Kenia, Oeganda, Honduras en Colombia in meer dan 25 landen. We noemen onszelf "The Global Value Chain" - www.cedis.nl

Around the world in 80 days

We gaan terug in de tijd: 1990. Het zijn de hoogtijdagen van globalisering. Voor minder dan duizend dollar sleep je een container de halve wereld rond. Een voorbeeld uit mijn tijd bij Holland Chemicals International in Venezuela:

Global supply chains

We kopen grondstoffen uit Finland om halffabricaten in Venezuela te laten maken. Die worden geleverd aan LG Chemicals in Zuid-Korea voor de productie van LDPE dat gebruikt wordt voor in Indonesia gemaakte binnenzolen voor sneakers, die in Bangladesh voor de bekende brands in elkaar gezet worden en vervolgens via diezelfde merken weer in Finland terecht komen. 

Maar rond de eeuwwisseling krijgt het begrip global supply chains een nieuwe betekenis door massale outsourcing en verplaatsen van productie naar lage lonen landen. Een goed voorbeeld van een dergelijke keten is Apple's iPhone:

Value chain iPhone

Het is duidelijk waar de grootste winsten gemaakt worden en dat is logisch: van de activiteiten, die waarde creëren zijn technologie en marketing de grootste en die liggen bij Apple: technologie en merk.

Landen, niet bedrijven

Productie gaat zich in aan het einde van de twintigste eeuw gedragen als water, het stroomt altijd naar het laagste punt. Dus worden landen -niet bedrijven- concurrenten van elkaar.  

Dat concurreren gebeurt op allerlei manieren, van net-niet illegale tax-benefits voor de automotive sector in Zuid Afrika tot een aparte rij voor "buyers" bij immigratie op Dhaka airport in Bangladesh.

BMW plant in Rosslyn, South Africa

Mercedes, BMW, Toyota en Ford hebben screwdriver fabrieken in Zuid Afrika opgezet. Daar worden de kleinere modellen geassembleerd met een mix van lokale onderdelen en uit Duitsland, Japan en UK geïmporteerde CKD-kits

Luxe modellen willen de autofabrikanten daar niet maken en moeten dus geïmporteerd worden, maar wel met 150% import tax. 

Als BMW Zuid Afrika lokaal gemaakte onderdelen exporteert -bijvoorbeeld leer voor BMW stoelen, body panels of katalysatoren- verdient BMW credits die gebruikt kunnen worden voor verlaging van de import taxes op de BMW 7-series. 

Andere landen maken bezwaar bij de WTO tegen dit Automotive Incentive Scheme en worden in het gelijk gesteld. Zuid Afrika moet zijn incentives aanpassen en de exporten kelderen.

"Confectie" in Honduras

In Vietnam gemaakte kleding wordt naar Honduras verscheept, waar er een label "Made in Honduras" in genaaid wordt.

Onder het Caribbean Basin Initiative-door Ronald Reagan om politieke reden ingevoerd-  wordt kleding uit Honduras vervolgens zonder import duties in de USA geïmporteerd

Als de regels voor een minimum toegevoegde waarde aangescherpt worden om deze praktijken tegen te gaan, stort de export naar USA in elkaar. 

Anti-dumping in Colombia

Tijdens een tocht door de baai van Cartagena, Colombia krijgt de eigenaar van een van de bedrijven, die we adviseren -een producent van metalen buizen voor de US markt-  een telefoontje uit Washington. Vóór maandagmorgen moeten alle kostprijsberekeningen aangeleverd zijn, zo niet dan volgt een anti-dumping case* bij de WTO. 

De Amerikaanse metaallobby heeft bij George Bush jr. voor elkaar gekregen om importen uit China en andere landen aan banden te leggen. Er wordt een import tax van 50% op de leveringen van het Colombiaanse bedrijf geheven. Voorlopig einde exports naar de USA.

* verkopen onder kostprijs

Sociale ontwrichting in India

Call-centers in India voor de Amerikaanse markt leiden tot sociale ontwrichting, omdat er door het tijdverschil 's nachts gewerkt moet worden. 

Er wordt een oplossing gevonden, door call-centers te verplaatsen naar Uruguay, waar 

Theeveiling in Mombasa, Kenya

Twee uitersten van concurrerende landen:

Kenya - in Mombasa staat de grootste theeveiling ter wereld, waar internationale bedrijven rechtstreeks van producenten en exporteurs kopen. Dominante koper is de inkoper van Lipton -toen nog Unilever- waar iedereen eerst naar kijkt voordat ze hun hand (mogen) opsteken.

Buurland Tanzania -hier moeten koffieproducenten eerst toestemming vragen aan de Tanzanian Coffee Board (TCB) om te mogen exporteren. TCB reguleert de markt en houdt via lokale overheden het bedrijfsleven onder controle.

ValueMagics

Die concurrentie tussen landen draait om prijs. Daarom focust Cedis op waardevermeerdering, de enige manier om uit de neerwaartse prijsspiraal te komen. Value creation wordt onze core business. 

Aan dePostgraduate School van TU/e  werk ik aan een model voor lage lonen landen. Mijn Masters thesis wordt uiteindelijk een boek: "ValueMagics", dat ik samen met Vinod schrijf en door McGraw-Hill in 2013 wordt uitgegeven.

ValueMagics bestrijkt twee niveaus:  meso-economisch/ sectorniveau en micro-economisch/ bedrijfsniveau:

Magic Pallet

Magic Pallet, de basis van  ValueMathics

Het uitgangspunt van ValueMagics is Magic Pallet. Het toont de value space -de ruimte- die er is om de waarde van een product of dienst te verhogen en dus de marge te verbeteren. Het laat zien hoe een bedrijf dat kan doen en berekent vervolgens de toegevoegde waarde.

Dat doen we door terug te rekenen vanaf de consumentenprijs met aftrekking van BTW, import duties, distributiekosten, marges van de tussenhandel etc. etc. Op basis daarvan berekenen we de realistische marge, die er gemaakt kan worden in de ValueSpace 

Een voorbeeld

Je kunt een pallet met avocados vanuit verschillende perspectieven bekijken. Als eerste het perspectief van de producent; de toegevoegde waarde in de agro-sector is over het algemeen klein:

Het tweede perspectief is dat van de tussenhandel. Dat begint met de cost of ownership - de inkoop. Daarna wordt er waarde toegevoegd in de vorm van logistiek, marketing (merk) en pre- en after sales service. De toegevoegde waarde van de importeur, groothandel of retail is in de agro-sector over het algemeen vele male groter:

Het derde perspectief is dat van de consument of eindverbruiker. Enerzijds zijn daar de perceived benefits, zoals design, kwaliteit, levering en service, anderzijds de cost of ownership. Valt de balans verkeerd uit, dan zoekt de klant een andere leverancier of wordt de transactie uitgesteld:

Er is overigens wel het een en ander veranderd in die value space:

De vijf processen van een bedrijf waar waarde mee toegevoegd wordt

Het spreekt voor zich dat een confectieatelier in Colombia niet zomaar in staat is om zelfstandig een kledingstuk te ontwerpen of een merk op de Europese markt te lanceren. 

Maar het kan zijn waarde flink verhogen binnen de realistische mogelijkheden van zijn positie in de keten. 

De reis

Het was een bijzondere reis. 

In die 20 jaar heb ik met honderden enthousiaste ondernemers gewerkt die graag over de grenzen zaken wilden doen. Het was een ongelooflijke ervaring en heeft me veel geleerd over "business in adverse conditions"

In  Countries & More deel ik enkele van mijn ervaringen.