Statia & Saba
Vanuit een ander perspectief

Dutch windward islands Saint Martin (NL), Statia and Saba

Het zijn de trade winds, die rond 1500 de eerste Spaanse schepen naar de Cariben brengen. 

Al snel verschuift het strijdtoneel tussen Britten, Fransen, Hollanders en Spanjaarden van Europa naar "West-Indië" met als inzet goud, zilver, tabak, suiker, cacao en zout.

Twee eeuwen lang handelen en smokkelen de Hollanders erop los, maar ook toen al was het "koopman en dominee" bij de overheid.


Dat merken wij ook nu weer: behalve trade winds waaien er ook winden uit andere hoeken, die de vaart er behoorlijk uithalen.


 “Small Island Developing States” hebben identieke economische problemen, maar Haags onvermogen -of onwil- maken effectieve oplossingen onmogelijk.  

Trade winds brought ships from Europe to their first destination in the Caribs

* Sint Eustatius

Sint Maarten

Southern / Dutch part of Saint Martin

Bonded warehouse Saint Martin

Betere tijden

Cruiseships in Saint Martin

Statia

Statia with its deep-sea terminal on the right

Jack of all trade

"World Trade Centre" Statia


De WIC kijkt toe.

"Golden rock" Statia

Politieke blunder

"First Salute" from Fort Oranje to America

Britse wraak

Ruins of old warehouses on Statia

Bunker terminal

Deep-sea bunker terminal on Statia

Onze ervaringen

Like 500 years earlier, first point of entry to the Caribbean

"Onze ervaringen" zijn indrukken opgedaan tijdens het werk voor . . . . . 

Nederlandse en internationale overheidsinstanties, die zich bezighouden met economische ontwikkeling in opkomende landen, met name op het gebied van handelsbevordering. Om de ervaringen -en de resultaten daarvan- te kunnen duiden helpt het om eerst "Trade, not aid" te lezen.

Voor ons is dit geen normaal project: we hebben geen track record in het gebied, geen netwerk, geen specifieke kennis van Small Island Development States, alleen onze ervaring met handel onder moeilijke omstandigheden. 

Regionale handel

Emphasis on regional trade, Saint Martin-November 2014

Business cases

Different barriers to regional trade

High-speed ferry

Voor de ferry moeten we de neuzen in den Haag in dezelfde richting krijgen. En dan steken uit andere hoeken de winden op, waar ik het eerder over had:

*Ervaring met identieke maritieme omstandigheden

Jaren later . . . . 

*Oud-CEO KLM

Makana ferry, operational as from 2021

Statia vandaag

We nemen in 2023 contact op met Koos Sneek, oud-gemeenteraadslid op Statia en indertijd onze liaison.  Hij behoort tot de groep mensen, die meer ziet in subsidie voor vliegroutes:

"Er is nu een gesubsidieerde ferry service tussen , Sint Maarten, Statia, Saba en St. Kitts. Pilot voor 2 jaar. Deze service maakt reizen voor de lokale bevolking met name naar St. Maarten betaalbaar, maar draagt niet bij aan de economie van ons eiland. Het brengt nl. nauwelijks toeristen maar heeft er wel toe geleid dat er veel minder vluchten naar Statia zijn en de prijs voor een retourticket naar St. Maarten $ 250 of meer is". 

"De veerboot, die sinds twee jaar vaart tussen Sint Maarten, Saba en Statia, slaat aan. Het aantal passagiers is dit jaar zowat verdubbeld. De subsidie wordt voor twee jaar verlengd". 

. . . . . . . . . . . . . . .

"Met een verhoogde subsidie zou de ticketprijs omlaag kunnen naar 40 dollar voor een retourtje Sint Maarten. Dat zit er voorlopig niet in. Het kabinet heeft de beslissing voor zich uitgeschoven". [!] 

. . . . . . . . . . . . . . .

"Het SEO berekende in mei dat inwoners van Saba en Statia vier keer zo veel betalen als gebruikers van Europese PSO routes"

. . . . . . . . . . . . . . .

"Het ministerie rekende voor 2023 op 34.000 passagiers; voor Makana [de veerdienst] komt dit uit op 47.000, 80 procent meer dan vorig jaar"

Booking.com: Golden Rock Resort on Statia. Prices vary from € 400-500 per night

"Ondertussen is er inmiddels wel een 5-star resort op Statia. Dit hotel moet uiteindelijk groeien van rond 60 kamers nu naar 150. Ik denk dat de eigenaar er maandelijks wel behoorlijk wat bij moet leggen, want gebrek aan betaalbare vluchten speelt ook hem parten". 

"De olie terminal is nu in handen van een capital investor en draait slecht. We zijn al een tijdje bang dat ze de plug er uit gaan trekken. Dit zal rampzalig zijn voor Statia. Landbouw praten we nog steeds over, maar daar blijft het wel bij. Er wordt steeds geld in projecten gestoken die vervolgens niet op eigen benen kunnen staan."

Een ding is zeker . . . . .

. . . . de trade winds zijn gaan liggen. 

Saba

Saba rock with airport on the right 

Iedereen kent de video's van 747's, die over de hoofden van toeristen landen op Sint Maarten.  Maar dat is niets vergeleken met een start op Saba

De kortste commerciële runway ter wereld, daarachter een afgrond en een ruige oceaan vol haaien slaan alles, ook de "meest gevaarlijke airports ter wereld", zoals Lukla, Tegucigalpa of Courchevel. 

Landing on Saba - Dec 2014

"Vrouweneiland"

Saba lace, famous worldwide 

Handelsbalans

Saba's trade balance -in Dutch guilders- in 1900, mostly with Curaçao.

Saba with the (only) road from the airport to its capital The Bottom and port (at the back)

Saba vandaag . . . . 

"De veerboot, die sinds twee jaar vaart tussen Sint Maarten, Saba en Statia, slaat aan. Het aantal passagiers is dit jaar zowat verdubbeld. De subsidie wordt voor twee jaar verlengd". 

In een interview in 2023 met  Ferry Floor van De Burgemeester bevestigt Jonathan Johnson, de "burgemeester" vans Saba, dat er nu al zo'n 20.000 toeristen per jaar naar Saba komen met de ferry.

PM Mark Rutte with Saba Mayor Jonathan Johnson

Will Johnson, oom van huidig gezaghebber Jonathan Johnson, zet in 1993 tijdens een vergadering in den Haag de toon:

"Throughout the agenda of this meeting we notice a concern for the rule of law and for proper and correct government 

. . . . . . . . . . . . . . .  

Our concept of good government does not include euthanasia, abortion, free use of drugs and certainly not the handing out of money to people to sit down and do nothing. We respect the sanctity of life and the obligation to earn a living through the concept of "By the sweat of our brow". 

Our people are different; and that too must be respected under international law."


Twintig jaar later kaatst Mark Rutte de bal terug: 

"Als u uit het Koninkrijk wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat."

Tot slot

In 2015 ben ik met Saba's eilandsecretaris Menno van der Velde op een EU-congres van "Small Island Development States" in Brussel. We bespreken hoe ieder van de eilanden met de typische problemen omgaat, met name de ferry verbindingen. 

Ik ontmoet Jacqui Christian, vertegenwoordiger van Pitcairn Islands - het kleinste bewoonde eiland op aarde (5 km2- 50 inwoners). Ze vertelt de bewogen geschiedenis van het eiland en haar inwoners, afstammelingen van de muiters op de HMS Bounty 

Zoals altijd verwatert het contact tussen de deelnemers na verloop van tijd. Maar blijkbaar zijn er toch uitzonderingen. Als ik in 2023 contact opneem met Menno vertelt hij me, dat Jacqui en hij zes maanden per jaar samenwonen in Saba. Ze zorgt dan voor de apotheek op het eiland. 

Jacqui moet eerst 5.500 km de andere kant op, twee boot- en vliegreizen naar Nieuw Zeeland. Vandaar twee ellenlange vluchten naar Miami, een hop naar Sint Maarten en een veerboot naar Saba. Je moet er wat voor over hebben; lonely soles on lonely islands. 

Full story op Floortje naar het einde van de wereld.