Aruba & Bonaire
Vanuit een ander perspectief

Dutch Antilles

Aruba en Bonaire missen voor een groot deel de Spaanse overheersing: er is weinig te halen. Aruba en Curaçao profiteren decennialang van hun Amerikaanse en Nederlandse raffinaderij; Bonaire mist dat. Ook het cruise-tourisme gaat voor een groot deel aan Bonaire voorbij.


In 1954 worden Aruba, Curaçao soevereine landen binnen het Koninkrijk; Aruba krijgt bovendien een status aparte. In 2010 wordt Bonaire een gemeente van Nederland.


Die drie uiteenlopende bestuursmodellen maken, dat een gezamenlijke aanpak van economische problemen uitblijft. 


Met die achtergrond beginnen we aan een van de lastigste klussen ooit.  

Aruba

Zo'n 4000 jaar gelegen komen Arawak indianen vanuit Venezuela naar de eilanden voor goud en aloë vera. Vanaf het Venezolaanse schiereiland Paraganuá is het maar 30 km varen naar Aruba. 

Rond 1500 komen de Spanjaarden naar de Antillen*, maar laten deze al snel links liggen, omdat er geen goud of zilver te vinden is en ongeschikt zijn voor tabakteelt.

*De naam 'Antillen' is afgeleid van de term 'islas inutiles' -nutteloze eilanden


Handel, toen en nu

Trade routes of the Dutch West Indies Company

Tweehonderd jaar later heeft de West-Indische Compagnie evenmin interesse in Aruba: de WIC concentreert de slavenhandel in Curaçao: 

Vanuit Amsterdam stuurt de WIC schepen met buskruit, brandy en eindproducten naar West-Afrika. Die worden daar geruild voor goud, ivoor en Afrikaanse slaven.

WIC-schepen brengen de slaven vervolgens naar Curaçao, de grootste slavenmarkt voor de Verenigde Staten.

De schepen keren terug naar Amsterdam met suiker, hout en tabak.

Olie

Weer tweehonderd jaar later wordt even verderop in het meer van Maracaibo de eerste olie gevonden, maar de toegang tot het meer is te smal voor grote tankers. 

Dus bouwt de PanAmerican Petroleum and Transport Company een olieterminal in Aruba. Shell doet hetzelfde in Curaçao.

Later neemt Esso-dochter Lago neemt de terminal over en bouwt de raffinaderij, die al snel een miljard barrels verwerkt. Geen raffinaderij ter wereld heeft in zo korte tijd een dergelijke productie bereikt. 

Parafine is het belangrijkste product voor de Latijns-Amerikaanse markt, waar elektriciteit nog niet wijdverbreid is. 

Lago refinery in Aruba

In 1985 sluit Exxon de raffinaderij in Aruba en verkoopt Shell met hulp van van Ruud Lubbers de raffinaderij op Curaçao voor 1 gulden aan Venezuela, inclusief vrijwaring van bodemverontreiniging. 

In 2000 komt Venezuela in een van de meest bizarre politieke omwentelingen in zijn geschiedenis terecht en keldert de olieproductie. 

Bij beide raffinaderijen gaat de fakkelvlam langzaam uit en als de VS uiteindelijk een embargo op Venezolaanse crude oil invoeren, gaat de kaars volledig uit.

Toerisme

In 1934 vliegt de KLM voor het eerst naar Aruba. Er wordt een stevig netwerk aangelegd in de "West-Indies", oorspronkelijk voor zakenreizigers, maar geleidelijk aan ook voor welgestelde toeristen.

In 1955 meert het eerste Amerikaanse cruiseschip -de "Tradewind"- met 300 passagiers aan in de haven van Oranjestad. Een nieuw hoofdstuk in de economie van Aruba breekt aan.

Tourism displacing oil as a pillar of the Aruban and Curaçao economy

Onze ervaringen

"Onze ervaringen" zijn indrukken opgedaan tijdens het werk voor . . . . . 

Nederlandse en internationale overheidsinstanties, die zich bezighouden met economische ontwikkeling in opkomende landen, met name op het gebied van handelsbevordering. Om de ervaringen -en de resultaten daarvan- te kunnen duiden helpt het om eerst "Trade, not aid" te lezen.

Het CBI* vraagt me om een verkenning te doen in Aruba en Bonaire. Er zijn voldoende aanknopingspunten, want Aruba manifesteert zich nadrukkelijk als hub voor het Nederlandse bedrijfsleven richting Latijns-Amerikaanse markten en vice versa.

*Onderdeel van RVO, Ministerie van Economische Zaken

One of the many "promising" reports

Tijdens die voorbereiding blijkt, dat er behoorlijk veel conferenties en rapporten geproduceerd zijn over "economische ontwikkeling". De ene na de andere "promising sector" steekt de kop op.

Bij aankomst in Oranjestad blijkt dat het conventionele idee van Aruba als hub voor het Nederlandse bedrijfsleven richting Latijns-Amerika nog steeds een hoofdrol speelt:

Actual trade model of Aruba

Maar in de praktijk wordt daar nauwelijks of niet gebruik van gemaakt. 

Er zit ook behoorlijk wat luchtfietserij tussen, zoals het idee voor assemblage van bussen van een Nederlands bedrijf voor Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

In een van onze meetings met Mike Eman, minister-president van 2009-2017, vertelt hij over de nieuwe vestiging van TNO in Aruba die de kenniseconomie een stevige duw moet geven. We leggen uit, waarom Aruba eens achterom moet kijken naar bedrijven in Latijns Amerika, die de Europese markt op willen in plaats van zich blind te staren op Aruba als hub voor Nederlandse bedrijven, die naar Latijns Amerika willen.  

Hij gaat op het puntje van zijn stoel zitten en zegt: "Interessant. Vanuit dat perspectief hebben we het nog niet bekeken". 

Handel, maar dan anders

Trade from a different perspective

Middelgrote bedrijven in Colombia, Ecuador, Venezuela, Costa Rica, Suriname en andere Latijns-Amerikaanse landen willen de Europese en Amerikaanse markt op, maar komen allerlei problemen tegen. Daar heeft Aruba een rol te spelen.

Niet zo zeer logistiek, maar wel met commerciële, financiële en technische instrumenten -de laatste met hulp van TNO's kantoor in Aruba.  

Omdat Aruba meer op de VS is georiënteerd dan het "Hollandse Curaçao" is die rol bij uitstek van belang voor Latijns Amerikaanse bedrijven, voor wie de VS een "natural market" is. 

We spreken af, dat we ons netwerk in Latijns-Amerika gaan gebruiken om bedrijven te vinden, die dit idee handjes en voetjes kunnen gaan geven: 

In  Ecuador spreken we met twee grote garnalen exporteurs. De rauwe garnalen naar Aruba verschepen, daar bewerken, verpakken en als schone, diepgevroren "Caribbean shrimps" naar Europa en de VS. 

Het idee valt in goede aarde, want nu gaan de meeste garnalen als "commodity" tegen dumpprijzen naar Vietnam.  Bovendien zitten er aan de Aruba-route interessante fiscale voordelen. 

In Honduras krijgen we dezelfde reactie bij avocado-kwekers: in Aruba verwerken en -bijvoorbeeld- als guacamole aan distributeurs in Florida verkopen.

San Vicente Fundación clinic in Medellín, Colombia

In Colombia praten we met de San Vicente Fundación kliniek in de buurt van Medellín. Ze zijn groot geworden met "medical tourism" uit de VS en de Antillen. 

Een kliniek opzetten in Aruba? Ja zeker: met hun specialisatie in plastische chirurgie bereiken ze duizenden Amerikanen en Europeanen extra, die koud watervrees hebben voor een operatie in Colombia. 

Die koud watervrees is overigens onterecht: Colombia staat op medisch terrein internationaal zeer goed bekend. En hun Colombiaanse artsen willen graag een paar jaar op Aruba werken. 

We leggen de lijntjes naar Michelle Hooyboer-Winklaar, Minister van Economische Zaken en Jan Ebbing, de TNO vertegenwoordiger in Aruba. 

Maar daar moet het wat ons betreft bij blijven: we krijgen van den Haag geen budget om aan de slag te gaan met concrete uitvoering. In ieder geval is het idee bij beide partijen ingedaald.

We gaan nog maar een fish 'n chips halen bij Pirate's Cove.

Pirate's Cove, best place in town for fish

Bonaire

Bonaire, its capital Kralendijk
with "Little Bonaire" opposite;
the salt pans in the South 

Net als Aruba laten de Spanjaarden Bonaire ook links liggen; ze vinden er niets van hun gading. Hetzelfde geldt voor de WIC.

Maar als Spanje de Hollandse aanvoerroutes van zout uit de Kaapverdische eilanden blokkeert, moeten de Hollanders in de Cariben zout gaan zoeken

De WIC verovert Bonaire in een paar uur op een handjevol Spanjaarden.

Slave houses close to the salt pans

Drie eeuwen lang vindt het zout van Bonaire zijn weg naar de visserij in Newfoundland en de Oostzee.

Maar de afschaffing van de slavernij betekent een flinke vermindering van productie en export. 

De economie van Bonaire is daarna afhankelijk van Curaçao. Er zijn nauwelijks rechtstreekse verbindingen met de rest van de Cariben, Zuid Amerika of de USA.  

Iets unieks

Schunck garments factory

In 1948 gebeurt er iets unieks: Pierre Schunck zet in Bonaire een confectiebedrijf op: er zijn genoeg jonge vrouwen van mannen, die op de raffinaderijen in Curaçao en Aruba werken . . . . . .

Het is een risico: alles moet geïmporteerd worden, van machines en bouwmateriaal tot de meest simpele schroeven. Dat is problematisch vanwege de lange aanvoerlijnen en de verplichting om alle scheepvaart via Curaçao te laten gaan. Als Schunck om dezelfde tax benefits vraagt, die de Nederlandse overheid aan Shell en Esso geeft -25 jaar geen invoerbelasting op materialen-, geeft de overheid niet thuis.

 

De productie richt zich op bedrijfskleding voor Shell, Esso, politie en douane. Aanvankelijk lopen de zaken goed. In 1950 opent Schunk een kantoor in La Victoria bij Caracas om de verkoop in Venezuela te promoten. De export van de productie van het bedrijf stijgt naar 200.000 gulden, de helft van de totale export van Bonaire. Op zijn top werken er 110 mensen in het bedrijf.


Maar de productiviteit is laag: de Bonairianen zijn niet industrieel ingesteld, het klimaat werkt niet mee en er heerst armoede en ondervoeding. 

Schunck’s vrouw  introduceert gratis maaltijden, gezondheidszorg en thuiszorg, waardoor het sterftecijfer onder jonge vrouwen aanzienlijk daalt, maar de afloop voor het bedrijf is bijna voorspelbaar:  

*Outsourcing naar lage lonen landen in Azië

In de 20e eeuw neemt commodity trader Cargill de zoutpannen over met de exclusieve rechten op productie en export. 

Cargill salt operations 

Geen massatoerisme

De bereikbaarheid en de wens om het eiland en zijn koraalriffen te conserveren zorgen ervoor, dat Bonaire het massatoerisme bespaard blijft en een paradijs voor duikers wordt. Op kleine schaal meren er cruiseschepen aan, maar niet vergelijkbaar met de aantallen in Aruba en Curaçao. 

Na de pandemie van Covid 19 kruipen alle Caribische eilanden uit het dal. In 2023 heeft United Airlines al drie vluchten per week vanuit New York naar Bonaire. 

Onze ervaringen

"Onze ervaringen" zijn indrukken opgedaan tijdens het werk voor . . . . . 

Nederlandse en internationale overheidsinstanties, die zich bezighouden met economische ontwikkeling in opkomende landen, met name op het gebied van handelsbevordering. Om de ervaringen -en de resultaten daarvan- te kunnen duiden helpt het om eerst "Trade, not aid" te lezen.

De hoeveelheid strategieën, rapporten en lange termijn plannen zijn verbijsterend en bijna allemaal geschreven door Nederlandse profeten; daar gaan we er niet nog een aan toe voegen. 

Bovendien zijn we ook in Bonaire beperkt in de mogelijkheden: den Haag geeft geen budget voor uitvoering. 

Via de KvK komen we op het spoor van Anja Romeijnders. Samen met haar man heeft ze een ICT bedrijf in Kralendijk, daarnaast is ze bestuurlijk actief in werkgeversverbanden. 

Zij voorkomt, dat we de klassieke fouten maken, die de Bonairianen elke keer tot wanhoop brengen als er weer eens pottenkijkers uit den Haag voorbij komen. 

Quick Scan

We beperken ons tot een Quick Scan, waarin uitgewerkte business cases staan met als introductie "Bonaire 202020", een kijkje in het dagelijkse leven in Bonaire in 2020. 

De titel verwijst naar 10-10-10, de datum waarop Bonaire een Nederlandse gemeente werd. Een beladen onderwerp in Bonaire.

Geen agro

Agro-initiatieven hebben weinig zin: produceren om importen te substitueren -zo hebben we geleerd- is een doodlopende weg. Zeker met de goedkope aanvoer vanuit Venezuela, waar alleen dollars -niet marge- een rol spelen. 

Floating markets of Venezuelan
fruits and vegetables  

Blue Brainport

Op een eiland als Bonaire werken alle cost items in je nadeel, dus als je geen uniek product kunt aanbieden, doe het dan niet. 

We denken het te vinden in "water". Dat past bij duikersparadijs Bonaire, met als Nederlandse "value added" het imago als leider in water management. 

Dat concept valt prima te marketen op het Westelijk halfrond.

We maken een eerste schets van "Blue Brainport", een mini High-Tech Campus

Met bedrijven en instellingen zoals Ballast Nedam en TNO, gespecialiseerd in off-shore of management van rivieren, riool/afvalwater, drinkwater, maar ook hurricanes. Voor markten zoals de VS, Caribische landen, Centraal Amerika en Andino landen. 

In Nederland bespreken we het idee van een franchise met Brainport voorzitter Rob van Gijzel, die ons verwijst naar de directie. Daar komen we terecht in Brabantse leemlagen. 

Dan maar eerst iets anders tacklen: de verbindingen. Je krijgt Blue Brainport niet vol zonder directe vluchten naar Bonaire vanuit USA en Zuid Amerika.

Zevende vrijheid

Daily flights from Amsterdam
via Curaçao

Dus gaan we praten met KLM Vice-president Ben Swagerman. Uit alles is op te maken, dat Bonaire geen ver-van-mijn-bed verhaal is bij KLM. Niet vreemd, veel leden van de KLM-top hebben er een huis en den Haag zorgt voor een goed gevulde business class op deze toeristische route.

KLM vliegt vanuit Amsterdam via Aruba naar Bonaire, dus aanvoer van passagiers vanuit Latijns Amerika is interessant. 

We horen, dat KLM een stake in GOL heeft genomen, een Braziliaanse airline. Dat heeft alles te maken met één bijzonder voordeel, dat Bonaire heeft: de zevende vrijheid in de luchtvaart*. 

Daardoor kan GOL via Bonaire ook met kleinere types de VS bereiken. En dat geldt dus ook voor veel andere airlines uit Brazilië, Argentinië, Chile, Peru.

*Omvat het recht om passagiersdiensten uit te voeren tussen twee landen buiten het land van herkomst van de airline. 

Bonaire's USP: the 7th freedom

Van KPMG Bonaire begrijpen we, dat het van een Venezolaanse investeerder de opdracht heeft gekregen om een position paper te maken voor een Marriott met 140 kamers.

Economische Zaken bevestigt, dat er geld beschikbaar is als we concrete projecten aanleveren, maar Bonaire zegt nul op request te krijgen van Ronald Plasterk -Binnenlandse Zaken- voor zowat alles wat ze vragen.

Trade wind of tegenwind?

From left to right: Liaison officer Willem Vanderheul, secretary-general Maarten Camps, Bonaire public entity secretary Nereida Gonzalez, mayor Edison Rijna and alderman Edsel Winklaar 

Het is een moeizame weg. In een van de bijeenkomsten in den Haag met Maarten Camps, secretaris generaal van Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers uit Bonaire is de spanning te snijden: de patriarchale houding en verkeerde grappen van Camps wekken de woede van Winklaar op.

In Bonaire gaan we van het ene naar het andere onderonsje om partijen aan tafel te krijgen, maar de leemlagen in Bonaire zijn even dik als de Brabantse. Over en weer is er onbegrip voor elkaar's standpunten.  

Public Entity Bonaire
or Town Hall

Eind 2014 leveren we de Quick Scan in met een 

BTIB moet nu het stokje overnemen. In 2016 wordt er een notariële conceptakte van oprichting voor de BTIB opgemaakt, maar daar blijft het bij.
Later begrijpen we, dat gesprekken om via andere bronnen financiering te krijgen -zoals EU of World Bank- op niets zijn uitgelopen.

Bonaire vandaag

Masterplan 2030 shrouded in mist

In 2020 wordt een aanzet gemaakt tot het Masterplan 2030, een rapport, dat de wensen  van de bevolking verwoordt, zonder eigen meningen van de opstellers. Maar de summiere website laat twee dingen duidelijk zien:

Masterplan 2030 :"catch-all"

Een zelden vertoonde veelheid van thema's -zeker voor een kleine gemeente- garandeert een "onuitvoerbare uitvoering"

Op de website geen enkele update sinds 2020; op de site van OLB geen resultaten op de zoekopdracht "Masterplan 2030"; lokale media refereren aan het plan als het zoveelste "baanbrekende initiatief"

Tot slot

The architecture of power,
then and now

Het is verleidelijk om onze mening te geven over het gebrek aan doorpakken aan beide zijden. Maar wat ook gold bij de vele rapporten, die we voorbij zagen komen: we leveren geen nieuwe analyse. Onderstaande artikelen volstaan:


De Tragiek van Bonaire :

"Nederlands onvermogen op een dorps eiland waar niets is wat het lijkt is het verhaal van een bijzonder eiland in een uithoek van het Koninkrijk. Sinds 10 oktober 2010 een stukje tropische Nederland. Duikersparadijs en roversnest. Speeltuin voor CDA-politici, een hoofdrol voor Hans Hillen. De verlammende zwijgcultuur. Maar ook het verhaal van een idyllisch eiland dat in een kolkende stroomversnelling is geraakt. De invasie van Haagse ambtenaren, onder leiding van Henk Kamp, die vertellen dat alles anders moet. Ja zeggen, nee doen. Geopolitiek in de achtertuin van de Verenigde Staten. Maar vooral ook de geschiedenis van de mensen voor wie het eiland al vele generaties de navel van de wereld is".


De Telegraaf 12 september 2015 :
De gehele directie Koninkrijksrelaties van het ministerie van Ronald Plasterk is afgelopen week op een exotische trip geweest. De 28 ambtenaren zijn een paar dagen naar het Caribische Curaçao gevlogen.

Op het eiland, waar de temperatuur momenteel boven de 30 graden uitkomt, moest de voltallige directie tijdens een dienstreis „inzicht krijgen in de praktijk” en praten met de werknemers daar. Normaal worden dit soort vergaderingen altijd in Den Haag gehouden, maar dit jaar was er door de directie voor gekozen om aan de zuidelijke Caraïbische Zee te praten.

De ambtenaren bij Koninkrijksrelaties gaan over de betrekkingen met de voormalige Antillen, maar bij andere ministeries gaan de wenkbrauwen ver omhoog als ze vernemen dat de hele directie van 28 man is afgereisd naar het eiland. „Dat is geen dienstreis meer te noemen, maar een fijn teamuitje”, fluistert een ambtenaar van een ander departement".

"Er is economy class gevlogen, bezweert een woordvoerder".


NRC 14 november 2022 :
"Gastvrij ontvangen de eilanders jaarlijks de vele Nederlandse politici die er graag op een zonnig werkbezoek komen; Kamerleden, bewindspersonen en ook hoge ambtenaren. Elk jaar opnieuw gaan de gesprekken dan over de schrijnende armoede. Telkens wordt de eilanders lippendienst bewezen, maar concreet resultaat blijft uit. De BES-gemeenten zelf mogen niet aan inkomenspolitiek doen. Ze zijn dus volledig afhankelijk van weigerachtige politici in Den Haag."